A Siemens kapta a megrendelést a holland és dán energiaátviteli hálózatot összekötő távvezeték szállítására. A "COBRA kábel" elnevezésű nagyfeszültségű egyenáramú összeköttetés mindkét országban növeli az energiaellátás biztonságát és elősegíti a megújuló energiaforrások integrálását az energiaátviteli hálózatba.

távvezeték ábra

Kép: Tennet

Az egyenáramú távvezeték mindkét oldalára a Siemens fogja szállítani a két HVDC áramátalakító állomást. Az erősáramú távvezeték tenger alatti nyomvonala az Északi-tengeren keresztül vezet: ezt a kábelt egy olasz vállalat, a Prysmian fogja szállítani, amely egyike a világ vezető kábelgyártó cégeinek. A Dánia és Hollandia közötti HVDC távvezetéket az Európai Bizottság egyik olyan projektjének minősítették, amely közös érdekeket szolgál és segíti az Európai Unió integrált energiapiacának megteremtését.

A megrendelés tartalmaz két 700 MW teljesítményű áramátalakító állomást, ahol az egyenáramú feszültség ± 320 kilovolt. A két áramátalakító állomást egy 325 kilométer hosszú egyenáramú erőátviteli kábel fogja összekapcsolni. Endrupban az ügyfél, az Energinet.dk cég feladata lesz minden olyan építési munka, ami szükséges ahhoz, hogy ezen az állomáson a Siemens áramátalakító berendezését a kialakított épületben elhelyezzék. Eemshavenben a Siemens fogja leszállítani a kulcsrakész konverter állomást. A megrendelés kiterjed a rendszer megtervezésére, valamint az összes komponens leszállítására, telepítésére és üzembe helyezésére.

Mindkét áramátalakító állomás HVDC Plusz feszültség-forrású konvertert fog használni több-szintű konverter elrendezésben , ami a váltakozó áramot egyenárammá alakítja, majd az egyenáramot vissza váltakozó árammá az összeköttetés másik oldalán. Ellentétben a hálózati kommutációs konverter technológiával, a HVDC Plusz rendszer olyan teljesítménytranzisztorokkal működik, amiket ki is lehet kapcsolni lehetővé téve, hogy a teljesítmény-átalakítóban az átkapcsolási folyamatok az energiahálózat feszültségétől függetlenül fussanak.