Az ABB-t több más partnerrel egyetemben felkérték, hogy vegyen részt az Egyesült Királyságbeli átviteli és elosztórendszer projektben. A projekt a FITNESS-re keresztelték, másnéven a Future Intelligent Transmission NEtwork SubStation. A projekt neve magyarra lefordítva annyit jelent, hogy "a jövő intelligens átviteli hálózati alállomása".

hálózati alállomás

A projekt keretében az ABB hálózatautomatizálási technológiát fog szállítani olyan digitális alállomás-rendszer kiépítéséhez, amely védeni, ellenőrizni és vezérelni tudja majd Skócia egyes részeit ellátó átviteli hálózatot. A digitális alállomásprojekt javítani fogja a hatásfokot, a biztonságot és a rendszer láthatóságát a jövőre orientált energetikai rendszerben.

A digitális alállomás kulcsfontosságú alkotóeleme az intelligens energiahálózatnak. A száloptikai kábeleken keresztül megvalósuló digitális kommunikáció kiváltja az analóg jeltovábbításra alkalmas hagyományos rézkábelezést, növeli a rendszer biztonságát, rugalmasságát és rendelkezésre állását, miközben csökkenti a költségeket, a kockázatot és a kedvezőtlen környezeti hatásokat.

A digitális alállomásokba integrált információs és kommunikációs technológiájú intelligens elektromos eszközök, úgynevezett IED-ek is beépítésre kerülnek. Az IED-ek mikroprocesszor alapú védelmi és vezérlőeszközök, amelyeket villamos berendezésekhez, így pl. megszakítókhoz, transzformátorokhoz és kondenzátortelepekhez használnak.

A FITNESS projekt keretében a skóciai Wishaw meglévő 275 kV-os alállomásának két mezőjét új, teljesen integrált digitális védelmi- és vezérlőrendszerekkel látják el, ami javítja a rendszer láthatóságát, a diagnosztikát és az üzemelést. A fejlesztésnek ez a területe különös jelentőséggel bír, mivel segítségével nagy mennyiségű szélenergiát lehetne a villamosenergia-hálózatba integrálni.