Még mindig érezhető a katasztrófa hatása, azonban már tervbe vették a környék újrahasznosítását. A csernobili atomerőmű környéke több szempontból is tiltott területnek számít, azonban szakértők komolyan fontolgatják a terület felhasználását.

csernobili atomerőmű katasztrófa

Kép: Carl Montgomery, CC BY 2.0

A napokban jelentették be, hogy az erőmű fölé helyezett acélszarkofág elkészült. A szarkofág építéséről további információkat itt olvashat.

A világ egyik legsúlyosabb ipari balesete szinte teljesen használhatatlanná tette az erőmű 30 kilométeres körzetét. Azonban a terület bizonyos célokra továbbra is megfelel, nemsokára befejeződik egy atomerőmű telepítése, továbbá tervezik egy fűtőelem tároló kialakítását is.

Egy kormányzati elképzelés szerint alternatív energia előállítására is felhasználnák a területet. Ehhez a lezárt területet 30 kilométer sugarú körről 10 kilométeresre csökkentenék, ezzel egy különleges ipari területet alakítanának ki. További elképzelések születtek arról, hogy repcetermesztésre használnák a tiltott területet. A szakemberek szerint a repcébe nem épülnek be radioaktív szennyezőanyagok, így nyugodtan használhatnák a területet bioüzemanyag előállítására is.