A Siemens az áramfogyasztási adatok rögzítéséhez szükséges smart mérési megoldás hardverét és szoftverét szállítja a Stájerország tartományban működő Kärnten Netz GmbH és Stadtwerke Kapfenberg osztrák energetikai közművállalat számára.

siemens intelligens mérési megoldások áramszolgáltatáshoz

Kép: Siemens

Az intelligens mérőkészülékek bevezetésére vonatkozó osztrák szabályozás értelmében 2019 végéig az osztrák lakások legalább 95 százalékát fel kell szerelni smart mérőberendezéssel. A megrendelés magában foglalja az intelligens mérőkészülékekből felépülő teljes rendszert, a biztonságos átviteli technológiát valamint a mért adatok gyűjtésére és feldolgozására szolgáló informatikai rendszereket. A szállítási terjedelem része még a Kärnten Netz GmbH meglévő infrastruktúrájához, például az SAP rendszerhez és az online ügyfélportálhoz létesített interfészek is.

A jövőben a villamos energia adatok leolvasása automatikusan történik. Nem lesz többé szükség arra, hogy a fogyasztók maguk olvassák le a mérőkészüléket vagy az adatokat mérőkártyákon postázzák. Ez kiküszöböli a költséges leolvasók vásárlásának szükségességét és csökkenti a nem dekódolható kártyák tisztázásához szükséges időt is. A szolgáltató gyakrabban (például havonta) generálhat számlákat a tényleges fogyasztás szerint és gyorsabban figyelembe veheti a tarifa változásait. Ezek a számlák mindig a tényleges fogyasztási adatok alapján készülnek, és nem lesz szükség az ügyfelek visszamenőleges fizetésére azért, mert az áramfogyasztást csak becsülték.

Egy online hálózati ügyfélportál áttekintést ad az elektromos áram fogyasztásáról. A hálózati ügyfélportálon a Kärnten Netz GmbH adott időszakra vonatkozó, egyénekre lebontott áramfogyasztási adatokat és jellemző összehasonlító értékeket közöl az ügyfeleivel. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél pontos áttekintést kap a saját áramfogyasztásáról, és felhívják a figyelmét az energia szükségtelen pazarlására.Az adott időszakra vonatkozó pontos elemzés lehetővé teszi a hatékonyabb energetikai tanácsadást is.

Például a lakásokban felszerelt intelligens mérőkészülékek révén az áramszolgáltatók hatékonyabban tudják az adott időpontban termelt energiát a fogyasztáshoz igazítani (az igényre reagálva), és a pontosabb adatok alapján jobb előrejelzést tudnak adni a fogyasztásról. Az új adatbázis megkönnyíti a megújuló energiaforrások és tároló rendszerek integrálását is az energiaátviteli hálózatba, ami előnyös lesz a fogyasztók számára.