A magyar mérnökök által kifejlesztett IntelliStore névre keresztelt energiatárolási rendszer megkapta a szabadalmi védettséget.

megújuló energia

A fejlesztés így mostantól védelmet élvez a világ meghatározó piacain, azaz Európában, az Egyesült Államokban és a Eurázsiai térségben. Ezen felül nemsokára Kínában is befejeződik az eljárás, ami lényeges védettséget jelent majd az ázsiai régióban.

A fejlesztést az AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei végezték. A céljuk egy olyan eszköz megalkotása volt, ami a napjainkban dinamikusan terjedő nap- és szélerőművek negatívumait küszöbölné ki. A megújuló energiák termelése ingadozó, azonban a fogyasztóknak folyamatos szolgáltatásra van szüksége. Erre nyújtana megoldást az IntelliStore, ami egy modern lítiumion-akkumulátoros energiatároló rendszerként, képes fenntartani a kívánt energiaszintet.

A szabadalom húsz évre nyújt védelmet, így a különleges eszköz kizárólagos gyártása Magyarországra korlátozható, amely a cég egyik fontos célkitűzése is. A technológiával kapcsolatos oktatás, üzemeltetés és szerviz nemzetközi méretűvé bővítése révén Magyarország az Európai Unió meghatározó szolgáltatójává válhat, a villamosenergia-tárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás területén.

A termék első darabjainak eladásáról már folynak a tárgyalások, több nyugat-európai és amerikai energetikai cég is érdeklődik iránta.